Blog, mint önéletrajz

A blogírás manapság egy elterjedt online önkifejezési forma. A blog egy weboldal, ami a mi személyes bejegyzéseinket tartalmazza. Lehet publikus vagy privát. A blogok gyakorlatilag semmiféle formai vagy tartalmi megkötéssel nem rendelkeznek, bár többségük továbbra is hosszabb-rövidebb, döntően szöveges bejegyzésekből áll. Külföldön már egyre elterjedtebb, hogy önéletrajzként használják és így pályázzák meg az áhított pozíciót, de nálunk még nem használják ezt az ötletes pályázati megoldást. A kreatív álláskereső egy blog formájában teszi elérhetővé mindenki számára az önéletrajzát, és álláskereséskor önéletrajz illetve motivációs levél helyett ennek a linkjét küldi el jelentkezés melléklet gyanánt.

Pro: Ez egy könnyen áttekinthető, nagyon kreatív, ötletes megoldás. Minden olyan információ szerepel rólunk, ami fontos a leendő munkáltatónknak. Egy kattintással az álláshirdető elé tárulhat teljes önéletrajzunk, ezáltal nem kell több oldalas dokumentumokat végignéznie, viszont a lehetősége adott a részletes információk megtekintésére is.

Contra: Nem árt figyelembe venni, hogy ez a pályázati anyag nem mindig válik be. Egyrészt, mert a többi pályázónak külön önéletrajza van dokumentum formátumban, viszont nekünk csak egy link, melynek megtekintéséhez mindenképp szükséges internet hozzáférés és a lementése sem egyszerű folyamat. A másik probléma, hogy a CV-t nem lehet adatbázisba feltölteni.

Ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére az a legjobb megoldás, ha a pályázatunk mellé hozzácsatoljuk hagyományos önéletrajzunkat. Ez elsősorban a konzervatívabb, ismeretlen cégeknél lehet célravezető. A kreatív, fiatalos állást pályázóknál pedig nagyon jól elsülhet, ugyanis a leendő munkaadó láthatja a kreativitásunkat, ami jó első benyomást kelthet rólunk.
Blog, mint önéletrajz készítése 6 lépésben:

1. Keressünk egy blog-készítő weboldalt (pl. blog.hu, blog.com, WordPress.com) és válasszunk egy hozzánk illő dizájnt, lehetőleg professzionális kinézetűt.

2. Adjunk címet a blognak, érdemes a nevünkből képezni (mellőzzük a vicces beceneveket, rövidítéseket).

3. Ezután hozzunk létre oldalakat és bejegyzéseket, ahol külön-külön részletezzük tapasztalatainkat és tanulmányainkat.

4. Bejegyzéseinkben helyezzünk el hivatkozásokat, legyen szó munkahelyről, egyetemről vagy akár egy kampányról, melyen mi is dolgoztunk.

5. Ne felejtsük el megadni az elérhetőségeinket.

6. Állítsuk be, hogy mi jelenjen meg blogunk oldalsávján, ami lehet egy tartalomjegyzék az önéletrajzunkhoz, kép magunkról vagy ajánlások előző munkaadóktól.