Hogy áll a mérnökök helyzete itthon?

mérnökök külföldre mennének"A pályakezdő mérnökök érzékelhetően előnyösebb helyzetben vannak a többi szakma pályakezdő diplomásaihoz képest. Megbízható, erős középfokú angoltudással, továbbá németnyelv - tudással akár 40 százalékkal többet - átlagosan bruttó 240-260 ezer forintot is kereshetnek havonta frissdiplomásként" - mondja Szekeres Kata, a Manpower munkaerő-közvetítő toborzási és marketing vezetője. Néhány éves szakmai tapasztalattal mindez havi bruttó 300 ezer forint fölé emelkedik, cégtől függően cafeteriával együtt, vagy szerencsésebb esetben akár e nélkül is.

Szenior szinten már egymillió forint is elérhető

A piacon a seniorok sem járnak rosszul, kiváltképp, ha a mérnök a középvezetők és a felsővezetők köreiből kerül ki. Itt már viszonylag szélesre nyílik a bérolló a szakemberek között: a bérek ebben a kategóriában havi bruttó 500 ezer forinttól kezdődnek és kis szerencsével akár 1 millió forintig is felkúszhatnak. A szélső értékeket általában a megfelelő soft skillek - a szakemberek kommunikációs, meggyőző és prezentációs készségei is meghatározzák, amelyek egy jó vezetőnél elengedhetetlenek. A jellemzően egy területre hosszan koncentrálni tudó, munkájukban elmélyedni szerető mérnökök között ugyanis valódi kihívás jó vezetőket találni.

Egyre többen kérnek inkább németet

Jól érzékelhető változás a mérnöktoborzás trendjében az utóbbi néhány évben, hogy a cégek egyre gyakrabban kérik az angol mellett a némettudást is a szakemberektől. "A gépész, - és villamosmérnökök szakértelmét igénylő autógyárak többségénél a tulajdonosi kör, ilyen módon a cég nyelve is a német"- ad magyarázatot Szekeres Kata a miértekre.

A legkeresettebbek a piacon továbbra is a gépész, - és a villamosmérnökök. Emellett a cégek gyakran keresnek még karbantartó; gyártástámogató; minőségügyi; tervező; értékesítés-támogató; termelésvezető és szervizmérnököket.

Bruttó 230 ezer indulásként

"A karbantartás területén dolgozó mérnökök pályakezdőként átlagosan havi bruttó 230-280 ezer forintot, ám 1-3 év szakmai tapasztalattal a tarsolyban már 300-600 ezer forintot kereshetnek. A gyártástámogatás területén dolgozó mérnökök - így például a technológusok, a folyamatmérnökök -pályakezdőként havi bruttó 230-300 ezer, míg 1-3 év tapasztalattal már havi bruttó 350-500 ezer forinttal számolhatnak. A minőségügyi területek szakemberei frissdiplomásként havi bruttó 230-300 ezer forintot, míg 1-3 év szakmai tapasztalattal bruttó 350-450 ezer forintot keresnek havonta. Tervezőmérnökként a fenti szakmai tapasztalattal bruttó 230-280 ezer forinttal, 3 éves szakmai tapasztalattal már havi bruttó 350-400 ezer forinttal lehet kalkulálni. Szervizmérnökként bruttó 250 ezer forint körüli kezdőbérrel startolnak a frissdiplomások, amely összeg 3 év tapasztalattal átlagosan havi bruttó 350-700 ezer forintra emelkedik" - ad áttekintést a fizetésekről Koronczi Kinga, a Grafton Kft. műszaki és logisztikai divíziójának személyzeti tanácsadója. A szakember hozzáteszi: míg az ország keleti régiójában általában az előbbi bérsávok alsóbb régiói az irányadók, az ország középső és nyugati felében gyakorlatilag a teljes sáv is szóba jöhet. Természetesen csak akkor, ha a mérnöki pozícióra pályázó jól beszél angolul...

Tízből négyen mennének külföldre

A fiatal mérnökök közül azért sokan tervezik a külföldi munkavállalást is, melyhez a nyelvtudás is nélkülözhetetlen - derül ki a Telenor Magyarország Zrt. 103, a Budapesti Műszaki Egyetemen végzős fiatal körében készített felméréséből. Mindebből kiderült: a végzősök 38 százaléka szívesebben vállalna munkát külföldön - eközben 13 százalékuk már meg is szervezte a külföldi munkavégzést. Legkedveltebb célországaik közé tartozik az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Svájc. A végzős fiatalok ötöde mindössze 1-2 év külföldi munkavállalást tudna elképzelni. 40 százalékuk átlagosan 3-5 évre tervez, míg 31 százalékuk ennél is hosszabb időre menne. Felmerülhet persze, hogy egy hazai viszonylatban jól fizetett szakma diplomásai miért vágnának neki az ismeretlennek. A kérdésre a választ egy anonimitást kérő hazai HR-szakember adja meg. "Számos cég magyarországi leányvállalata gyakran kínál a szakképzett technikusok hiánya miatt technikusi-jellegű munkákat a pályakezdő mérnököknek. Nekik ez nem jelent elegendő szakmai és szellemi kihívást - így aztán inkább külföld felé veszik az irányt, ahol a nyugat-európai bérezés mellett a nyugat-európai szakmai kreativitást is megkapják, alkothatnak, tervezhetnek."

HR Portál