Jobb a fizetés ott, ahol külföldi a tulajdonos

Jobb a fizetés ott, ahol külföldi a tulajdonosJelentősen nőnek a bérek abban az esetben, ha külföldi tulajdonos jelenik meg egy vállalkozásnál - derül ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egy friss kutatásából a Napi Gazdaság Online cikke szerint.Az MTA Közgazdaság-tudományi Intézete az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával 2000 óta minden évben elkészíti a magyarországi munkapiac és foglalkoztatáspolitika aktuális jellemzőit tartalmazó Munkaerőpiaci Tükör elnevezésű kiadványát. A decemberben megjelenő, idei kiadás is számos területet átölel. A Napi Gazdaság Online most azt a részt vette górcső alá, amely azzal foglalkozott, hogy a külföldről jövő cégfelvásárlások milyen hatással voltak a munkavállalók béreire. A dokumentum szerint az 1990-es évek közepére elértük, hogy az egy főre jutó külföldi befektetések értékét tekintve hazánk állt az első helyen a volt szocialista államok között, miközben ma éppen az a magyar gazdaság egyik legnagyobb problémája, hogy szinte semmilyen beruházás nem történik az országban.

A külföldi cégek leginkább nőket, illetve egyetemet végzetteket foglalkoztatnak

A kutatás megállapította, hogy a külföldi befektetők általában a jól működő, fejlettebb cégeket keresik, így ott a bérek már alapból magasabbak, mint a magyar átlag. A külföldi tulajdonosok arányaiban több nőt, illetve főiskolás és egyetemet végzettet alkalmaznak, ennek megfelelően pedig kisebb arányban szakképesítés nélküli, szolgáltatási jellegű és irodai dolgozókat. A kutatás eredményei szerint a külföldi felvásárlások pozitív hatással vannak a bérekre, az új tulajdonos megjelenése nemtől függetlenül átlagosan 16-27 százalékkal növelte a fizetéseket. Ez az emelkedés minden dolgozót érint, ám differenciáltan: a legjobban a vállalatvezetők (47 százalék), az egyetemi végzettséggel rendelkezők (35 százalék), illetve a magasan képzett, fiatal dolgozók járnak, de a legalacsonyabb végzettséggel is 12-16 százalékos bértöbbletet mértek. Érdekesség, hogy a fizetéskülönbség annál kisebb, minél nagyobb a dolgozó munkatapasztalata.

A külföldi felvásárlás még nagyobb hatást ér el, ha állami céget vesznek meg, de az sem mindegy, honnan jön az új tulaj: ha gazdag a küldő ország, akkor az a bérekre is nagyobb hatással van. Szomorú tény azonban, ha a külföldi tulajdonos az eladás mellett dönt, és magyar lesz az új tulaj, akkor a bértöbblet egy része eltűnik.

Napi Gazdaság Online