Ki jár jól, ha jövőre kivezetik a szuperbruttót?

szuperbruttóAz idei évben csak az alacsony keresetűek esetében - lényegében az átlagbér alatt keresőknél - lehetett már mellőzni az adóalap-növelést. Az évi bruttó 2,424 millió forintnál, vagyis havi 202 ezer forintnál többért dolgozóknál pedig maradt a bruttósítás, vagyis az említett éves határ feletti rész 27 százalékkal megnövelt értéke után kellett kiszámolni az szja-t. A tavalyi kormányzati nyilatkozatok szerint ez 2013-tól a magasabb keresetűek esetében is kivezetésre kerül. Így pedig ténylegesen megszűnne a kvázi progresszív szja-rendszer, és maradna az egységes 16 százalékos kulcs.

A Menedzsmentfórum kalkulációi során kiderült (melyet egy gyermektelen alkalmazottra nézve végeztek el), hogy ennek a lépésnek az előnye igazán majd a magas fizetésért dolgozóknál fog érződni, ők ugyanis akár több mint 10 ezer forinttal is többet vihetnek haza a szuperbruttó kivezetésének köszönhetően. Ezzel szemben az átlagbér közelében keresők, tehát a bruttó 210-220 ezer forintos fizetésért dolgozók alig pár százforinttal többet kapnak majd kézhez 2013-tól. Esetükben lényegében nem is érződne a lépés hatása.Ez azt jelenti, hogy egy bruttó 210 ezer forintos dolgozó 137 550 forintos nettó bére jövőre mindössze 346 forinttal lesz magasabb az ideinél, ami még félszázalékos növekedést sem jelent

- természetesen csak abban az esetben, ha más változás az szja-ban és a járulékokban nem történik. 300 ezres bérnél közel 5000, egymilliósnál 34 ezer forinttal vihetnek haza többet a dolgozók.

Menedzsmentfórum